Başkanlık

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK DEVAMLI YÜKSELİYOR.
Bölgeselden Küresele Platformu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, son başkanlık araştırmasını TAKVİM okurlarına açıkladı. Sonuçlara göre, başkanlığa destekOcak 2016'dan itibaren devamlı yükseliyor. Şubat sonunda yüzde 57 seviyesine gelindi.
Bülent ERANDAÇ
Takvim
11.03.2016

Destek verenler çoğunlukla "GÜÇLÜ TÜRKİYE " bakışına atıfta bulunuyor.
Ankette başkanlıkla ilgili soru soran vatandaşlara şu cevaplar verildi:
 82 Anayasası ıslah edilemez mi? 1982 Anayasası 21 kez değişikliğe uğramıştır. Değişikliklerle demokratikleşme ve sivilleşme yönünde önemli adımlar atılmıştır ancak 1982 Anayasası'nın 'otoriter, vesayetçi' hükümlerinin bütünü tasfiye edilemiştir.Anayasanın bütününe sinmiş 82 ruhu olarak adlandırılan vesayetçilik ve otoriterliği temizlemek mümkün görünmemektedir.

 Başkanlık sisteminin faydaları nedir?
İstikrarlı ve güçlü bir yönetim: 
Başkanlıkta, kısa süreli koalisyon, hükümetleri basit siyasi sebeplerden dolayı güvensizlik oyuyla düşürmek, milletvekilleri pazarları kurmak gibi olumsuzluklar yoktur. Başkan çalışacağı ekibini seçer.
Parlamento tarafından düşürülme endişesi yaşamadan icraatına odaklanır.
Doğrudan temsil mekanizması: Başkan doğrudan halk tarafından ve çoğunluk oyuyla seçileceği için gücünü halktan alır. Milletvekillerinin ve parti içi delege hesaplarının esiri olmaz.
Hızlı karar alma ve etkili icraat: Başkan karar alacağı zaman yasama meclisinin desteğine ihtiyaç duyar fakat başkan parlamentodan bağımsız olduğundan daha hızlı karar alır. İdare doğrudan başkana bağlı olduğu için karar ve uygulama süreçleri kısalır. Parlamento verimliliğinin artması: Milletvekilleri sadece yasama ve denetleme faaliyetleri ile ilgilenir. Bakanlık beklentisi içine girmezler. İş, tayin vs. takip mevzuları azalır.

MARDİN MANİFESTOSU: 
Türkiyemiz'in, 2016 yılı bütçesi TBMM'den geçti. Şimdi gözler ağırlıklı olarak 3 hayati konu üzerine çevrildi.
1) Terör örgütü PKK'dan temizlenen bölgelerde halkın can güvenliğinin sağlanması ve yeniden inşa faaliyetleri.
2) Milli güvenliği tehdit eden PKK'nın peşine takılan HDP milletvekillerinin dokunuzmazlığını kaldırılması.
3) Yeni Anayasa ve Başkanlık yolunda, AK Parti'nin B planını devreye sokması.... Katil PKK'dan temizlenen Güneydoğu'daki bazı ilçelerde,
MARDİN MANİFESTOSU'NA göre harekete geçilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni süreci 'İhya, İnşa ve İkna' olarak açıklamıştı. Buna göre 'Şehirlerin İhya' edileceğini belirtirken, "Mardin, Diyarbakır gibi bütün tarihi şehirlerimizi yeni bir yasal çerçeveyle ihya çabası içinde olacağız.
Sur'u tarihi özellikleriyle öylesine yeniden inşa edeceğiz ki bütün insanlık gelip ilham alacak. Kentsel altyapı tümüyle gözden geçirilecek, şehirlerimiz en iyi yaşanır şehirler haline gelecek" demişti.
Yeni Anayasa, önümüzdeki ayların çok konuşulacak konusu. CHP ve HDP'nin masayı kilitledikleri, MHP'nin kararsızlığı karşısında, Yeni Anayasa ve Başkanlık yolunda AK Parti'nin B planı ağırlık kazanıyor. CHP masayı devirdi. HDP engelliyor. MHP kararsız iken, AK Parti kendi hazırladığı Anayasa taslağını Meclis Başkanlığı'na sunmak için zamanlama yapıyor.

SONUÇ: Siyasi kulislerde, yeni anayasa ve başkanlık yolundaki AK Parti'nin B planının TBMM'den 330 oyla destek almasının söz konusu olabileceği söyleniyor. Nitekim, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin son açıklamasının içinde yer alan, "AK Parti'nin hazırladığı yeni anayasa taslağını TBMM'ye getirmesi en akılcı çözümlerden birisi olarak değerlendirilmelidir. Yeni anayasa çalışması TBMM'de 330'u bulur ve referanduma götürülürse..." ifadesine dikkat çekildi. Bu cümleler, Bahçeli'nin, "330 bulunacağını ve referanduma götürüleceğini sezmesi" olarak yorumlandı. TBMM'de 330'luk destek havası var. Yeni Anayasa-Başkanlık sisteminin, sonbaharda, aziz millete (referanduma) gitme şansı yakalamasına adım adım yaklaşıyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BUNU MU İSTİYORSUNUZ!!!

CEVİZ KURDU

KARİYE CAMİİ-İKİNCİ AYASOFYA

BİR GÜN BIR ÖĞRETMEN

AHLAT