Taşeron işçiler memnun işçi dostları (!) üzgün...

Ahmet FARUK
Yeni Akit
30.03.2016
Üretim sürecinin vazgeçilmez unsuru haline geldi, işin bir bölümünün taşeron şirketlere verilmesi. İş Kanunumuz, kuralsız taşeronlaşmayı önleyecek önemli bir düzenlemeye yer vermiş durumda. Buna göre taşerona verilecek işin ya yardımcı iş olması gerekiyor, temizlik, güvenlik işi gibi ya da işin teknolojik ve uzmanlık gerektiren sınıfta olması gerekiyor. Özetle; asıl iş taşerona verilemiyor.

Yasa bu denli açık olmasına karşın kamuda bile asıl işin taşerona verilmesi söz konusu olduğundan seçim öncesi AK Parti, kamuda asıl işi yapan işçilerin kadroya geçirileceği sözünü vermişti. 
Bu kapsama giren kamudaki işçi sayısı da 100 bin civarındaydı.
İŞÇİNİN İŞVERENİ ARTIK DEVLET
Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, taşeron işçilere bir sürpriz yaptı. Kamuda görev yapan bütün işçilerin kadrosunun kamuya geçirileceğini açıkladı. Yani artık aradan taşeronlar çıkacak. İşçinin işvereni devlet olacak. Dolayısıyla iş güvencesine sahip olduğu gibi ücret, izin vb. temel hakları da devletin garantisi altında. Bunun doğal sonucu olarak bir haftadır gittiğim bütün kamu kurumlarında taşaron işçilerin gözlerinin içinin parladığını gördüm.
SAHTE İŞÇİ DOSTLARI KAHROLDU
AK Parti’nin taşeron işçilere kadro vermeyle ilgili seçim öncesi vaadini uçuk bulan, inandırıcılıktan uzak gören hatta alaya alanların normalde bir hatadan bu yana mahcubiyet duymaları gerekirdi. 
Ancak aksi oldu. Sahte işçi dostu bu güruh bu kez de taşeronun kadroya alınma biçimini eleştirmeye başladı. Gerçi bunlara bir hizmeti beğendirmek mümkün değil, ama insan olmaları hasebiyle utanma duygularının bulunmasını beklemek en doğal hakkımız olsa gerek.
İSABETLİ TERCİH
Bir kere bu işçilerin kadrosunun farklı olması gerekiyor. Çünkü kadronun farklı olmaması sınava hazırlanıp kamuya girmeye çalışan milyonlara haksızlık olurdu. 
Dolayısıyla farklı statüde ama kamu güvencesinde olmaları isabetli tercih. Çünkü kontenjan olarak atanmayı bekleyenler için bir handikap oluşturmayacaklar. Zaten ücretleri de toplu görüşmeyle belirlenecek. Bu ise taşaron işçilerin ücret açısından da güvence altında olması anlamına geliyor.
Sözün özü, AK Parti hizmet yapıyor, sözünü tutuyor. Dolayısıyla ideolojisinin gözlerini körelttiği güruh üzülmemiş olabilir mi...
Ahmet FARUK
Yeni Akit
30.03.2016

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GERİ GELSİN O GÜNLER ANNE

KARİYE CAMİİ-İKİNCİ AYASOFYA

BİR GÜN BIR ÖĞRETMEN

BUNU MU İSTİYORSUNUZ!!!

AHLAT