Avucunuzu yalarsınız...

Ekrem Kızıltaş
Ekrem KIZILTAŞ
Takvim
07.04.2016
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın AB D gezisi sırasında AB D Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile Suriye konusunda neler konuştuğu, önemli. Oradakonuşulanların bundan sonrasını nasıl etkileyeceği belki daha da önemli.
Cumhurbaşkanımız Washington DC'de biz gazetecilerle yaptığı toplantıda ABD Başkanı Barack Obama ve diğer yetkililerle Suriye ve PYD-YPG konusunda konuştuklarını -özetle-, şöyle aktarmıştı:
"Şunu açık ifade etmeliyim ki, PYD ve YGP konusunda ilk zamanlara kıyasla daha iyi bir noktadayız.
Obama, Kerry ve Biden ile yaptığımız görüşmelerde Türkiye'nin güneyinde PYD/YPG yapılanmasına izin vermeyeceğimizi söyledik.
O bölgede DAİŞ'le mücadele için ABD'ye 1800 isim verdik, 600 isim daha vereceğiz. Bunlar yetişmiş insanlar; bir kısmı Arap bir kısmı Türkmen... DAİŞ ve diğer terör örgütlerine karşı her türlü desteği vermeye hazırlar... Biden de Kerry de bir PYD devletine müsaadeetmeyeceklerini söylüyorlar... O bölgede farklı bir yapılanmaya tevessül eden olursa kararlılığımız bellidir." Görüşmelerde konuşulanların özü bu. Ancak birileri, sanki orada imişler gibi, Türkiye'nin taleplerine sıcak bakmayan AB D'nin, PYD/ YPG'ye olan desteğini artıracağı şeklinde yorumlar yapıyorlar.
Bu değerlendirmenin odak noktası, ABD'nin vaktiyle Türkiye'nin Suriye'ye girmemesine karşılık vermesi olarak görme eğilimi. DAİŞ'le mücadele için bölgeden verilen ve verilecek isimler konusu da, sanki Türkiye Suriye'ye asker sevk edecekmiş gibi değerlendiriliyor.
Suriye meselesinin bir iç karışıklık haline döndüğü 2011 Mart'ından beri ABD'nin ikircikli davrandığını ve bu halini halen de sürdürdüğünü biliyoruz. Suriye konusunda İran'ın,Rusya'nın ve birçok başka ülkenin davranışlarını açıklamak kolay olsa da, ABD'nin tavrını anlamak, zor. Dolayısıyla ABD'nin bundan sonra nasıl davranacağı ve hedefi Suriye'nin kuzeyinde bir koridor devletçik kurmak olan PYD/YPG ile ilişkilerinin nasıl bir seyir alacağı, ülkemizi yakından ilgilendiren bir husus.

ABD'den fayda yok...

Varlıklarını Cumhurbaşkanımız ve AK Parti iktidarına karşıtlık üzerine bina etmiş birileri, Washington'daki görüşmelerden yansıyanlar üzerinden algılar üretmek ve Türkiye'nin işinin bundan sonra daha da zorlaştığı havasını vermek derdindeler. Türkiye'nin bütün itirazlarına rağmen ABD'nin PYD'ye olan desteğinin süreceği ve dolayısıyla bölgede bu örgütün istediklerinin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu, algı inşacılarının temel tezleri. Yapmaya çalıştıkları sadece karşıtlıkları sebebiyle kötümserlik yaymaya çalışmak olsa, mesele yok.
Çünkü, ciddi ciddi güneyimizde bir PYD/YPG, daha doğrusu bir PKK devletçiğininkurulmasını istiyorlar.
Suriye'nin kuzeyinde bir PYD/PKK koridor devletçiğinin Türkiye için ne manaya geldiğini bile bile böyle bir şeyi istemenin, aklını peynir ekmekle yemiş olma manasına geldiğinibilseler de, bunu istiyorlar.
Çünkü emir aldıkları yerler, bunun böyle olması gerektiğini söylüyor onlara.
Ülkemizin bu sebeple karşılaşılabileceği problemler ise umurlarında bile değil.
Adına üst akıl diyebileceğimiz o emir aldıkları mihrakın kendilerini bir şekildekollayacağından eminler.
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi konusundaki kararlılığı belli ve ABD'li yetkililerin bunu anladıklarına da şüphe yok... Yani ABD'den ekmek bekleyenler avuçlarını yalayacaklar...
Ekrem KIZILTAŞ
Takvim
07.04.2016

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BUNU MU İSTİYORSUNUZ!!!

CEVİZ KURDU

KARİYE CAMİİ-İKİNCİ AYASOFYA

BİR GÜN BIR ÖĞRETMEN

AHLAT