FİLİSTİNLİLER YAHUDİLERE TOPRAK SATTI MI

Efsaneler ve gerçekler nedir nasıldır? Kafaları karıştırmak kimlerin işine yarar. Kolaya kaçıp öyleymiş demek ne kolay. Bu çalışmadakiler gibi bilgiler mutlaka ortaya çıkmalıdır. 

 VAKT-I ZAMANINDA FİLİSTİNLİLER YAHUDİLERE NE KADAR TOPRAK SATTI?




Marmara Üniversitesi'nde bu konuda hazırlanan bir doktora tezi bir şehir efsanesine son veriyor:


"Filistin topraklarının yüzde sekseni mirî '(devlete ait) arazi, yüzde yirmi kadarı da özel mülk olan arazilerdir. 


İkinci bölümde incelendiği gibi (Osmanlı) devlet(i), yabancı Yahudilere miri arazi satışında bulunmamış ve bu tür satışı da yasaklamıştır. 


Yabancı Yahudilere yapılan satışlar, miktarı % 20 olan özel mülk arazilerde gerçekleşmiştir. Bunlar da fark edildiği anda devlet tarafından iptal edilmiştir. İptal edilmeyen, usulsüz olarak gerçekleşen ya da gözden kaçan satışlar, Filistin topraklarının genelinin ancak % 1 kadarı bile yoktur. " 


Brahim Bouazi, 19. Yüzyılda Filistin’de Arazi Satışları, MÜSBE İktisat Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Danışman: Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu İstanbul-2011,  s. 135

Meraklısı teze YÖK'ün sitesinden ulaşabilir:  https://acikbilim.yok.gov.tr/bitstream/handle/20.500.12812/312434/yokAcikBilim_396862.pdf?sequence=-1


Bu konuda ayrıca şu araştırma okunmaya değer:

"Filistinli Arapların Topraklarını İsrail Yahudilerine Sattığı İddiası"

https://www.malumatfurus.org/filistin-israile-topra-satti/


Malumatfurus şu sonuca varıyor: 

"Bazı Filistinli Arapların Geçmişte Topraklarını Yahudilere Sattığı Doğru; Ancak, Bugün İsrail’in Elinde Bulunan Topraklardan Satın Alınanlar Sanılanın Aksine Filistin’in Tamamını Değil Yaklaşık % 6’sını Teşkil Ediyor."


Bir not ekleyelim: Brahim Bouazi'nin araştırmasından Filistin topraklarının % 20'sini oluşturan özel mülklerin % 5'inin satıldığı sonucu çıkıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BUNU MU İSTİYORSUNUZ!!!

CEVİZ KURDU

KARİYE CAMİİ-İKİNCİ AYASOFYA

BİR GÜN BIR ÖĞRETMEN

AHLAT