İSRAİL'E KAPSAMLI AMBARGO KARARI

İSTANBUL VE ÇANAKKALE BOĞAZLARIİSRAİL GEMİLERİNE KAPATILABİLİR.TÜRK HAVA SAHASI KAPATILABİLİR.






1-Türkiye, ilk kez bir ülkeye bu kadar kapsamlı ekonomik ambargo kararı aldı ve uygulamaya koydu. Bütün limanlar, bütün ticaret alanları İsrail’e kapatıldı.

2-Bu sadece konjonktürel bir tepki değil, coğrafyada ve küresel ölçekte güç kaymalarına paralel, daha da şiddetlenecek bir kırılmanın ilk adımlarıdır.

3-Bir adım sonra; Türk hava sahası, Çanakkale ve İstanbul boğazları da kapatılabilir. Bu adımlar, coğrafyadaki İsrail varlığı için tarihi bir sorgulamayı başlatacak, yeni bir “varoluş krizi”ne yol açacaktır.

4-İsrail zaten Kızıldeniz’den tedarik sorunu yaşıyordu. Husilir’in İsrail gemilerini saldırıları yüzünden burayı kullanamıyor. Gemilerini başka ülke bayraklarıyla geçirmeye çalışıyor. Bu açığını BAE gibi ülkelerin girişimiyle aşıyordu.

5-Peki Türkiye’nin bu tavrı, başka ülkelere örnek olabilir mi? Olmalı. İsrail’e bütün “kara ticaret koridorları” kapatılmalı.

6-Bugüne kadarki Arap-İsrail krizlerinin, Filistin’e yönelik saldırıların çok ötesinde bir durumla karşı karşıyayız. ABD ve Avrupa’daki gösteriler, bir çok ülkeden yükselen tepkiler, bazı ülkelerin diplomatik ilişkileri kesmesi, ticaret koridorlarının kapatılması ve son olarak Türkiye’nin bu kapsamlı ambargosu, İsrail için tarihi bir kırılmanın, çöküşün çok önemli işaretleri olabilir.

7- ABD ve Avrupa’nın “İsrail dokunulmazlığı”nı güvence altında tutması artık eskisi kadar kolay olmayacak. Çünkü onlar da bölgesel ve küresel ölçekte çok ciddi güç daralması yaşıyor.

8-Ticaret Bakanlığı: “İsrail ile ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır.”

9-Fox News: "Bu adım Türkiye'nin İsrail'e karşı mücadelesinde sadece bir cephe. Türkiye Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhinde süren soykırım davasına müdahil olma kararı aldı."

10- İsrail Maariv gazetesi: “Tatlı ve konservelerden, sebze ve meyvelere kadar aklınıza gelebilecek her şey Türkiye'den geliyor. Uluslararası şirketler Türkiye'de montaj yapıyor. Örneğin Toyota Corolla Türkiye'de monte ediliyor ve şimdi İsrail'e araba göndermenin mümkün olmadığı söyleniyor. Durum gemilerin İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçmesinin engellenmesi veya Türkiye hava sahasında uçuş yasağı getirilmesiyle daha da kötüleşebilir."

11- Gazze’de tam bir soykırım yaşanıyor. İsrail, ABD ve Avrupalı müttefikleriyle tam anlamıyla bir “Müslüman Soykırımı” yürütüyor. Ancak, yakın gelecekte bunun Gazze’nin çok ötesinde, bütün coğrafyada, olumlu anlamda, sarsıcı sonuçlarına tanık olma ihtimalimiz çok yüksek.

İbrahim Karagül 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNEK🐮

BİR İHANETİN HİKAYESİ..

AYASOFYA'NIN AÇILMASINA VESİLE OLAN KANDEMİR HAKKA YÜRÜDÜ