KARİYE CAMİİ-İKİNCİ AYASOFYA

 Tabii, Kariye Camii, İstanbul'un Edirnekapı semtinde bulunan tarihi bir yapıdır. İlk olarak 4. yüzyılda kilise olarak inşa edilmiş, daha sonra 11. yüzyılda Bizans döneminde bir manastır olarak kullanılmıştır. 16. yüzyılda ise Fatih Sultan Mehmet'in emriyle camiye dönüştürülmüştür. Kariye Camii, mozaik ve freskleriyle ünlüdür ve Bizans dönemi sanatının en önemli örneklerinden birini sunar.



 Kariye Camii'nin içinde yer alan mozaik ve freskler, Hristiyanlık tarihindeki sahneleri ve kutsal figürleri betimler. Bu sanat eserleri, Bizans döneminin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Cami, Osmanlı döneminde bir süre ihmal edilmiş olsa da 20. yüzyılda restore edilmiş ve 2020'lerde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. Kariye Camii, İstanbul'un kültürel ve tarihi mirasının önemli bir parçasını oluşturur.



Kariye Camii, İstanbul'un en önemli Bizans dönemi yapılarından biridir. İlk olarak 4. yüzyılda Aziz Stefanos Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Daha sonra 11. yüzyılda, Komnenos Hanedanı'nın desteğiyle, manastır kompleksi olarak genişletilmiştir. 14. yüzyılda, Paleologos Hanedanı döneminde, caminin içi mozaiklerle süslenmiştir. Bu mozaikler, İsa'nın yaşamını ve öğretilerini, Meryem'in hayatını ve peygamberlerin hikayelerini tasvir eder. 16. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet döneminde camiye dönüştürülmüş ve daha sonra Osmanlı döneminde çeşitli tamiratlar geçirmiştir. 20. yüzyılın ortalarında yapılan detaylı bir restore süreciyle cami, ziyaretçilere açılmış ve bugün hala ziyaret edilmektedir. Kariye Camii, İstanbul'un tarihî ve sanatsal zenginliğini yansıtan önemli bir yapıdır.

Edirnekapı semtinde, hâlen ayakta duran Theodosius Surları'na yaklaşık yüz metre uzaklıkta bulunan yapı, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir yapı topluluğu olan Khoara Manastırı'nın merkezini oluşturmaktaydı. İstanbul'un Fethi'nden sonra elli sekiz yıl daha kilise olarak işlevini sürdü. Mozaikleri ile ünlü kilise, 1511'de cami olarak kullanılmaya başladı. 1945'te ulusal anıt ilan edilen yapı, Bakanlar Kurulu kararı ile 1948 yılında Müzeler İdaresi’ne bağlı bir müze hâline getirildi. Kariye Camii, 2019 yılında Danıştay'ın iptal kararı sonucu Cumhurbaşkanı tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmişti.

06.05.2024 tarihinde "79 yıl sonra Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restore edilerek yeniden ibadete açılmıştır. Ayasofa-i Kebir Camii'nden sonra, daha önceden cami olarak kullanılan mekan müzeye çevrilmişti. 1947'den sonra müze haline gelen bu cami vakıflarımızın gayret ve himmetleriyle tadilattan geçirilmiş  yeniden ibadete açılarak İstanbul'umuzda müminlerle buluşması sağlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNEK🐮

BİR İHANETİN HİKAYESİ..

AYASOFYA'NIN AÇILMASINA VESİLE OLAN KANDEMİR HAKKA YÜRÜDÜ