Camilerde toplanan üç-beş liralar...

Ekrem Kızıltaş
Ekrem KIZILTAŞ
08.04.2016
Takvim

Bugün Cuma. Bir hafta önce ABD'de Maryland'daki Diyanet Kültür Merkezi'nde (Diyanet Center of America) idik. Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez'in imametindeeda ettiğimiz Cuma namazının ardından bu muhteşem eserin hikayesini ve özelliklerini dinledik ve sonra da beraberce dolaştık.
Vaktiyle burada alınan 60 dönümlük bir arsa üzerinde ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde bir mescit ve bir imam evi yapılır.
2008'de, daha büyük bir cami ihtiyacı gündeme getirildiğinde, o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'büyük düşünün' der. Büyük düşünülür ve ortaya Külliye'nin projesi çıkar.

Uzunca bir süre bürokrasi ile uğraşılır. Son olarak yapılan plebisit (referandum) benzeri bir oylamada çevre halkının da karşı çıkmaması üzerine, Külliye'nin inşası 2012'de başlar ve 2015'te biter.
DİB Başkanı Görmez Külliye'nin maliyetinin 100 milyon dolar civarında olduğunu ve bunun büyük bir bölümünün Türkiye Diyanet Vakfı üzerinden hayırseverler tarafındankarşılandığını söylerken, ilginç de bir anısını anlattı.
Diyanet'te görev aldığı ilk günlerde camilerde para toplanması konusuna olumsuz bakarmış ve bir gün mesul mevkiye gelirse, para toplanmasını yasaklamayı düşünürmüşProf. Görmez. Ancak zaman içerisinde camilerde toplanan bu üç-beş liralarla neler yapıldığını görünce, fikrini değiştirmiş.
Hemen belirtelim ki, bir sonraki gün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla resmi açılışı yapılan Diyanet Kültür Merkezi, kelimenin tam manasıyla 'çölde muhteşem bir vaha'. Daha yakınlaştığınızda sizi sarıp sarmalayan bu vahada geçen az bir vakitten sonra, ABD'de olduğunuzu unutmanız ve kendinizi Osmanlı ve Selçuklu eserleri ile dolu bir semtimizde zannetmeniz işten bile değil.

Pamuk eller cebe...

60 dönümlük bir araziye yerleştirilmiş olan Merkezin en önemli eseri şüphesiz ki, 16. Asır Osmanlı mimarisi yanında bazı tipik Selçuklu özellikleri taşıyan kubbeli ve çifte minareli camisi. Buna ek olarak İslam Eserleri Müzesi, Kültür Merkezi, konferans salonu, sergi salonu, sanat atölyeleri, kütüphanesi, hamamı, Türk Konakları ve başka bölümleri ile, tam bir külliye burası.
Külliye'nin sayılamayacak kadar çok özellikleri olsa da, çölde bir vaha oluşunu en güzel izah eden şey, Prof. Mehmet Görmez'in aktardığı bir konuşma: Filistinli bir hanım, Merkezi dolaştıktan sonra şöyle der:
"Allah sizden razı olsun. Yıllardır burada yaşıyorum. En büyük problemlerimden birisi, çocuğumun eğitimi meselesi idi. Şimdi burayı görüp, neler yapılacağını öğrendikten sonra artık içim rahat." Açılışa Türkiye'den gelenler yanında ABD'nin ve Kanada'nın çeşitli bölgelerinden gelenlerin, gözlerinde de hayranlık okunuyordu. Böyle bir eserin kendi bölgelerinde de olması için birçoğunun şimdiden kolları sıvadıklarını belirtmekle yetinelim.
Sanırım birkaç sene sonra New York başta olmak üzere ABD'nin başka yerlerinde de benzerprojeler gündeme gelebilir.
Camilerde Cuma ve bayram namazlarında toplanan paralarla yapılanlardan sadece birisinin hikayesi bu. Dolayısıyla siz siz olun o günlerde elinizi cebinize sokmaktan vazgeçmeyin.

Ekrem KIZILTAŞ
08.04.2016
Takvim

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BUNU MU İSTİYORSUNUZ!!!

GERİ GELSİN O GÜNLER ANNE

CEVİZ KURDU

KARİYE CAMİİ-İKİNCİ AYASOFYA

BİR GÜN BIR ÖĞRETMEN